8. toukokuuta 2013

EI PAHALLA MUT TAHALLAAN

Nyt ajattelin ottaa kantaa yhteen asiaan. Se on asia, joka mua on mietityttänyt tässä elämässä jo hyvinkin pitkään. Tämä voi luultavasti saada aikaan jakautuneita mielipiteitä, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Se on vain hyvä, koska tämän tekstin on tarkoitus herättää keskustelua. 

Muistutan vielä, että blogin ja mielipiteiden ei ole tarkoitus loukata ketään, ne ovat kirjoittajan näkemyksiä. Haluan ilmaista itseäni teksteillä, tuoda julki ajatuksia ja herättää keskustelua. En pakota ketään lukemaan. Vaihda sivua, jos blogini ei miellytä. 

Ajattelin ottaa pihteihini aiheen nimeltä nuorten päihteidenkäyttö eli erityisesti alkoholin ja tupakan osalta. Rajaan näkökulmaa vielä ja otan kohteeksi alaikäiset eli alle 18-vuotiaat. Valitsen tämän näkökulman siitä syystä, koska kyseessä ovat juuri alaikäiset. Ajattelin aloittaa alkoholista. Suomessa on säädetty laki, joka määrittelee ettei alaikäisille eli alle 18-vuotiaille saa myydä alkoholia. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, etteivät alaikäiset sitä alkoholia jostain kautta saisi. Alle kahdeksantoistavuotiaat voivat hankkia alkoholijuotavansa jokun täysi-ikäisen välittäjän tai "hakijan" kautta. Hakijana voi toimia kuka tahansa, esimerkiksi vanhemmat sisarukset, vanhemmat kaverit tai jopa ne omat vanhemmat. Tällöin nuori saa alkoholia käsiinsä pyydettäessä ja ensimmäiset alkoholikokeilut tulevat kuvioihin aikaisemmin. Ensimmäisten alkoholikokeiluiden pitäisi tapahtua turvallisessa ympäristössä ja tutussa seurassa. Tuollaisissa tilanteissa ympärillä olisi hyvä olla ihmisiä, jotka pitävät toisistaan huolta eivätkä jätä ketään yksin missään tilanteessa.

Miksi yhä nuoremmat juovat alkoholia? Syitä voi olla monia, mutta itse näen vahvimpana syynä sosiaalisen paineen. Nuori voi alkaa juoda siksi, koska "kaverit juovat". Eihän sitä halua olla toisten silmissä "tylsä" tai "nolo", jos ei juo. Samalla nuori voi esittää olevansa kova tai rohkeampi kuin muut ikäisensä, kun hän tarttuu alkoholipulloon nuorena. Soliaalisen paineen lisäksi alkoholinkäytön syynä voi olla tarve purkaa pahaa oloa. Ahdistuksen ja masennuksen keskellä ainoa keino nuorella saattaa olla tukahduttaa oma paha olo alkoholiin. Sosiaaliseen paineeseen liittyy myös se, että nuori saattaa tutustua uusiin ihmisiin juodessaan alkoholia ystäviensä kanssa joko kaupungilla tai kaverin kotibileissä. Alkoholin vaikutuksen alaisena saattaa rohkaistua ja mennä juttelemaan yäysin tuntemattomalle ihmiselle. Tosin humalassa saattavat estot muutenkin kadota ja nuori saattaa tehdä asioita, joita hän ei selvinpäin tekisi tai jotka kaduttaisivat seuraavana aamuna. Syynä saattaa myös olla kapinointi omia vanhempiaan tai yleisiä sääntöjä ja normeja vastaan. Silloin, kun nuoret "eivät saa" juoda alkoholia, he tekevät juuri päinvastoin eli juovat välittämättä muiden mielipiteistä. Se on kuitenkin tapauskohtaista eikä kukaan voi määritellä tiettyä syytä sille, miksi nuoret haluavat juoda yhä varhaisemmassa iässä. Kokeilunhalu, sosiaalinen paine, pahan olon purkaminen, kapinointi tai yksinkertaisesti se, että "kännissä on kiva olla".

Itse en näe mitään järkeä alaikäisten alkoholinkäytössä siitä huolimatta, vaikka nuorten päihteidenkäyttöä on ollut ja tulee olemaan aina. Suomessa on ihan tarkoituksella säädetty laki sille, mistä iästä lähtien saa ostaa alkoholia itse. Sen lisäksi alkoholin välittäminen alaikäiselle on rangaistava teko eli tällöin syyllistyy rikokseen. Lailla pyritään suojelemaan nuoria ja estämään, ettei nuorelle tulisi riippuvuutta alkoholista aikuisiälläkään. Nuoren kehittyvälle elimistölle alkoholi on vain haittatekijä ja esimerkiksi nuoren maksa ei pysty käsittelemään alkoholia niin hyvin kuin aikuisella. Alkoholilla on myös vaikutusta hormonitoimintaan, murrosiän viivästymiseen ja seksuaalisuuteen. Mikäli nuori päätyy harrastamaan seksiä humalassa, saattaa tilanteessa helposti ehkaisy unohtua ja nuori voi tulla raskaaksi tai saada sukupuolitaudin. Samalla raiskatuksi tulemisen mahdollisuus kasvaa humalatilassa. Liiallisella alkoholinkäytöllä saattaa aivojen toiminta muuttua tai jopa aivot vaurioitua, jolloin seurauksena voi olla muistin ja keskittymiskyvyn heikentyminen sekä ärtyneisyys. Samalla alkoholin sietokyky kasvaa ja on usein merkki alkoholiriippuvuuden syntymisestä jo nuorena. Samoin nuorena aloitettu juominen altistaa alkoholiriippuvuudelle myöhemmällä iällä. Nuorena aloitettu alkoholilla "läträäminen" vaikuttaa myös henkiseen ja fyysiseen kasvuun viivästyttäen sitä ja vaikeuksiin mielen ja ihmissuhdetaitojen kehittymisessä. Mikäli alkoholinkäytön aloittaa aikaisin, saattaa madaltua kynnys kokeilla myös muita päihteitä. Mitään näistä haittavaikutuksista ei voi yleistää kaikkiin nuoriin alkoholinkäyttäjiin, mutta silti ei kannata ajatella mustavalkoisesti, että "hei haloo, ei mulle nyt voi mitään sattua". Vaara on aina olemassa, mikäli on kyse nuoresta ja kehittyvästä ihmisestä. Luulen, että nuoria ei voisi vähempää kiinnostaa alkoholin haittavaikutukset. Ei kannata sitten voivotella aikuisena ja viisaampana, jos on jotain peruuttamatonta omassa elimistössä sattunut. Lait, määräykset ja haitoista kertominen on vain nuoren parhaaksi vaikka se tuntuisi nuoresta itsestään "naurettavalta pätemiseltä". Kyllä sitä alkoholia ehtii juomaan monta vuotta vielä kahdeksantoista ikävuoden jälkeenkin.

Itse kokeilin ensimmäistä kertaa alkoholia virallisesti 18-vuotiaana. En edes halunnut henkilökohtaisesti kokeilla aikasemmin, koska halusin juuri kunnioittaa tuota lakia eikä minua edes kiinnostanut maistaa ennen täysi-ikäisyyttä. Silloisessa kaveriporukassa kukaan ei juonut alaikäisenä, joten sekin saattoi vaikuttaa asiaan. Ihan varmasti silloin, jos olisin liikkunut jossain toisessa porukassa, olisi alkoholi kuulunut kuvioihin aikaisemmin. En ole kateellinen heille, jotka juovat jo viisitoistavuotiaina, mutta en koe, että kenenkään tarvitsisi olla kateellinen myös heille, jotka aloittavat juomisen vasta täysi-ikäistyttyään. Sanotaan, että se ei kuulu kenellekään, milloin aloittaa juomisen. Periaatteessa ei, mutta kyllä se kuitenkin kuuluu. Mikäli juominen aiheuttaa ongelmia esimerkiksi koulunkäynnissä ja muulla elämän osa-alueella tai mikäli alkoholin rinnalle on tullut muitakin päihteitä, siihen nuoren juomiseen olisi hyvä puuttua. En kuitenkaan tiedä, tehoaako aikuisen hyvää tarkoittava puuttuminen nuoreen mitenkään vai saako se aikaan juuri kapinan ja nuoren juomaan entistä kovemmin. Mielestäni puuttumisella estettäisiin ongelmat ja vauriot myöhemmällä iällä. Se on paljon nuoresta itsestä kiinni, haluaako hän itse vähentää juomistaan. Kukaan muu ei voi tehdä sitä hänen puolestaan vaan nuoren pitäisi itse havahtua, jos hän juo liikaa tai jotain vaurioita on jo tapahtunut. Tosin ihmiset yleensä havahtuvat vasta silloin, kun asialle ei voi tehdä mitään ja on liian myöhäistä. 

Olen myös kokenut omasta mielestäni runsaan alkoholin käytön vuonna 2009. Kyseisen vuoden syksyllä ajauduin synnyinpaikkakunnallani erääseen porukkaan, jotka olivat tunnettuja runsaasta alkoholinkäytöstä. Ajauduin porukkaan periaatteessa täysin vahingossa ihmissuhdeongelmien takia, koska he olivat silloisten kaverieni tuttuja. Tiesin heidän taustastaan, koska kaverini siitä varoittelivat, mutta en itse välittänyt siitä. Sanoin vitsillä kavereilleni, että tarjoan koko porukalle baari-illan ja tämä porukka otti sen todesta. Voi helvetti, miten naiivi olin. Piti sitten lunastaa lupaukseni ja sen illan aikana rahaa meni erittäin paljon. Olin myös ensimmäistä kertaa erittäin humalassa ja mun kokoiselle naiselle siihen ei todellakaan tarvita paljoa. Se tuli valitettavasti pian tavaksi, kun tajusin, että se humalatila toi mulle hyvän fiiliksen ja jälkeenpäin erittäin pahan morkkiksen. Useana viikonloppuna join itseni sellaiseen kuntoon, että en olisi itse selvinnyt kotiin. Pidin sitä toimintaa erittäin hauskana, koska sain hyväksyntää ihmisiltä ja samalla pidin hauskaa. Tosin en saanut hyväksyntää suoraan, vaan kirjaimellisesti hankin sitä tarjoamalla muille ihmisille juomia. Koin olevain vahva, vaikka olinkin oikeasti täysin ihmisten vietävissä ja heikko. Porukat olivat mun tilanteestani erittäin huolissaan ja miettivät, mitä mun elimistölle tapahtuu, jos jatkan tuota linjaa. Kuitenkin onneksi mut heitettiin porukasta pihalle saman vuoden lopussa. Samalla alkoholinkäyttöni väheni, vaikka edelleen "vedin överit" vielä senkin jälkeen pariin otteeseen. Nykyään alkoholinkäyttöni on erittäin vähäistä, jopa minimaaliista. Enää ei kiinnosta juominen lähes ollenkaan, vaikka harvoin saatan yhden ottaa. Itse etsin endorfiinin lähteeni jostain muualta, esimerkiksi treenaamisesta, musiikista ja hyvästä seurasta selvinpäin.

Alkoholi ei osalle nuorista riitä, vaan mukaan pitää ottaa myös toinen yleinen päihde. Kysessä on tupakka. Tämä "syöpäkääryle"-lempinimen saanut päihde on valitettavan yleinen nuorten keskuudessa. Tupakassa pätee sama laki kuin alkoholissa eli alaikäisille ei saa myydä tupakkaa tai tupakointivälineitä. Silti tuo nuorten parhaaksi tehty ja heitä suojeleva laki ei estä sitä, ettei joku täysi-ikäinen voisi välittää tupakkaa alaikäiselle. Tämä välittäjä tai "hakija" voi edelleen olla kuka tahansa, joko nuoren vanhemmat sisarukset, nuoren täysi-ikäiset kaverit tai jopa nuoren vanhemmat. Samankaltaisen välittäjän avulla nuori saa käsiinsä tupakkaa jopa jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja kynnys tupakan maistamiseen ja polton aloittamiseen madaltuu selkeästi. Ensimmäiset kokeilut tupakan suhteen saattaa tapahtua ihan missä tahansa, ihan milloin tahansa ja ihan missä vaiheessa nuoruutta tahansa. Useimmiten siihen saattaa liittyä nuoren kavereita, jolloin tupakkaa maistetaan yhdessä kavereiden kanssa. Yksikin tupakka saattaa riittää siihen, että riippuvuus tupakointiin syntyy tai vaihtoehtoisesti nuori ei tule riippuvaiseksi tupakasta ollenkaan.

Miksi nuoret alkavat polttaa tupakkaa? Tämäkin on yhtä monisyinen asia kuin alkoholin juominen, mutta luulen tässäkin painavimpana syynä olevan juuri tuo sosiaalinen paine. Nuori saattaa helposti ottaa esimerkkiä kavereistaan tai muista läheisistään ja alkaa polttaa tupakkaa sen takia. Silloin, kun kaverit polttaa, niin tuntee kuuluvansa paremmin joukkoon, jos itsekin tupakoi. "Tupakkapaikoilla" saattaa myös tutustua uusiin ihmisiin, joilla on tupakointi yhdistävänä tekijänä. Joidenkin nuorten mielestä tupakka itsessään saattaa maistua hyvältä, tupakointi rentouttaa tai siitä on tullut jokapäiväinen tapa. Toisaalta nuori saattaa aloittaa polttamisen kapinoinnin vanhempiaan sekä yleisiä normeja ja sääntöjä vastaan tai henkisen pahan olon takia. Masennuksen tai ahdistuksen kourissa nuori saattaa saada tupakasta hetkellisesti paremman olon. Kokeilunhalu ja kaikki nuorilta kielletyt asiat saattavat kiehtoa niin paljon, että he tekevät juuri päinvastoin ja kokeilla tupakkaa yhä aikaisemmin. Tiettyä syytä ei voi tupakoinnille määrittää, koska se on tapauskohtaista. Jokaisella on oma syy tupakoimiselle tai tupakoimattomuudelle. 

Itse en näe mitään järkeä nuorten tupakoimisessa, niin kuin en näe alkoholinkäytössä. Mielipiteeseeni vaikuttavat myös lakiasiat, koska tupakan välittäminen alaikäiselle on rangaistava teko eli tällöin syyllistyy rikokseen. Vastustan enemmän nuorten tupakointia, koska siitä on enemmän haittaa myös ympäristölle. Tupakansavu ei vaikuta pelkästään tupakoitsijaan vaan myös tupakoitsijan lähellä olevia saattaa haitata tupakasta lähtevä savu. Esimerkiksi astmasta kärsivän henkilön keuhkot saattavat reagoida tupakan savulle helposti. Jos nuori ajattelee, että "no ei muut tästä kärsi, mä poltan missä mä haluan!" ja osoittaa muutenkin ettei häntä kiinnosta ympärillä olevat ihmiset esimerkiksi bussipysäkillä, niin voisi hieman edes kunnioittaa muita ihmisiä ja mennä syrjemmälle polttamaan tupakkaansa. Tupakoinnin takia saattaa myös yleiskunto heiketä, koska tupakan häkä sitoutuu veren punasoiluihin eivätkä aivot, sydän ja lihakset saa tarpeeksi happea. Itsessään jo tupakan nikotiini nostaa verenpainetta, lisää sydämen lyöntitiheyttä eli rasittaa sydäntä. Samalla tupakka tekee hallaa keuhkoille, koska hengitys saattaa vaikeutua ja tuoda mukanaan yskän. Tupakka saattaa alentaa keuhkojen toimintakykyä ja kehittymistä, lisätä allergiaa ja astmaa sekä aiheuttaa kroonisen keuhkoputkentulehduksen. Keuhkoputket saattavat myös ahtautua, joka ilmenee hengenahdistuksena. Sen lisäksi myös suu- ja keuhkosyöpä sekä keuhkoahtaumatauti kohtaavat tupakoitsijan useammin. Tupakointi vaikuttaa myös suun terveyteen aiheuttaen ientulehdusta, hampaiden kellastumista, hammaskiveä ja hengityksen haisemista. Tupakan polttajan haju- ja makuaisti saattavat alentua sekä iho muuttuu harmahtavaksi sekä vanhenee nopeammin. Tupakka vähentää ihon pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Tupakoitsijan akne saattaa mennä pahemmaksi. Mitään näistä haittavaikutuksista ei voi yleistää kaikkiin nuoriin tupakoitsijoihin, mutta silti ei kannata ajatella mustavalkoisesti, että "hei haloo, ei mulle nyt voi mitään sattua". Vaara on aina olemassa, mikäli on kyse nuoresta ja kehittyvästä ihmisestä. Luulen, että nuoria ei voisi vähempää kiinnostaa tupakoinnin haitat. Ei kannata sitten voivotella aikuisena ja viisaampana, jos on jotain peruuttamatonta omassa elimistössä sattunut. Lait, määräykset ja haitoista kertominen on vain nuoren parhaaksi vaikka se tuntuisi nuoresta itsestään "naurettavalta pätemiseltä". Se on pelkästään nuoresta itsestään kiinni tässäkin tapauksessa, haluaako hän lopettaa tai vähentää tupakointia. Asia kuuluu myös muille ja siihen pitäisi puuttua sitten, mikäli tupakoinnista on nuorelle itselleen tai läheisille haittaa.

Itse valitettavasti olen kokeillut tupakkaa kerran. Kadun sitä kertaa syvästi. Se kokeilukerta liittyi yhteen baarireissuun, kun olin taas ottanut hieman liikaa. Sain siinä hyvän idean, että voisin "pummia" joltain tupakkaa ja maistaa itsekin. Olin siinä vaiheessa kokeilunhaluinen ja erittäin tyhmä omasta mielestäni. En kuitenkaan polttanut kokonaista tupakkaa, minkä sain kaverini kaverilta, mutta osan siitä. Se ei tuntunut oikein miltään ja omatunto soimasi niin perkeleesti. Seuraavana aamuna oli kahta kauheampi olo. Pelkäsin, että porukat heittävät mut pihalle, kun kuulisivat asiasta. Itselläni keuhkoni reagoivat kuin astmaatikolla, joten tupakointi missään muodossa ei ole hyväksi. Päätin kertoa itse asiasta ja porukat ottivat sen yllättävän hyvin, mutta olivat toki pahoillaan. Niin olin minäkin ja päätin, etten enää ikinä koske tupakkaan, vaikka humalassa välillä tekisikin mieli. Nykyään välillä altistun passiiviselle tupakoinnille, joka on lähes yhtä paha asia kuin tupakoiminen. Siksi yritänkin mennä vähän kauemmaksi tupakoivista ihmisistä suojellakseni itseäni.

Haluan tällä tekstilläni sanoa oman mielipiteeni tähän laajaan aiheeseen ja seison täysin sanojeni takana. En tuomitse päihteiden käyttäjiä, vaikka teksti kuulostaisikin siltä enkä mielestäni arvostele heitä mitenkään. En pidä itseäni mitenkään parempana ihmisenä mielipiteeni takia, koska kukaan ei ole täydellinen eli minä en ole varsinkaan. En halua olla tästä asiasta hiljaa, vaikka en olisi kokenutkaan ilmiöiden ääripäätä tai "en tietäisi todellakaan, mistä puhun". Mielestäni tämä asia on hyvä nostaa yhä enemmän keskusteluun yhteiskunnassa, koska tästä on ihan varmasti usealla sanottavaa. Jokainen mielipide on tärkeä.

Jokaisella on omat syynsä siihen, käyttävätkö he päihteitä vai eivät ja joillakin saattavat olla takana vakavatkin syyt siihen, esimerkiksi masennus, ongelmat kotona tai koulussa. Mikäli päihteiden käytöstä on nuorelle itselleen tai hänen läheiselleen haittaa, siitä kannattaa puhua jonkun luotettavan aikuisen kanssa ja miettiä vähentämistä tai lopettamista. Vähentäminen tai lopettaminen on kuitenkin aina nuoren parhaaksi, koska vaaratonta pähdettä ei ole olemassakaan. Tupakointi ja alkoholinkäyttö saattaa alentaa kynnystä siirtyä yhä voimakkaimpiin pähteisiin, esimerkiksi huumeisiin. 

Jokainen tekee elämässään omat ratkaisut, hyvät ja huonot sekä on itse vastuussa elämästään. Viisaita neuvoja kannattaa kuunnella, koska niitä ei anneta nuoren kiusaksi vaikka siltä välillä tuntuisikin. Päihteiden käyttöä vähentämällä voi huomata sen, että elämässä voi pitää hauskaa myös selvinpäin ilman rohkaisuryyppyjä tai hermosauhuja. 


Tekstiä kirjoittaessa käytin apuna Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetin Päihteet-osiota.


Mikä on sinun mielipiteesi nuorten päihteidenkäytöstä?
Oletko itse kokeillut päihteitä alaikäisenä?

4 kommenttia:

 1. Se on erittäin valitettavaa, että yhä nuoremmat käyttävät alkoholia tai tupakoivat. Etenkin tämä tupakointi asia on aivan järkyttävä. Minä kuulun itse tähän ryhmään "jo nuorena aloittanut tupakoimaan". En todella ole ylpeä asiasta. Mutta se on niin paljon pienempi kynnys aloittaa tupakoitseminen, jos vanhemmat polttaa plus sosiaalinen paine. Juurikin tupakoivien vanhempien pitäisi tajuta lopettaa se polttaminen suojellakseen lasta. Lapsi ei osaa tehdä aina niitä oikeita ratkaisuja, vaan ottaa esimerkkiä lähiympäristöstä. Mulla esim. kävi juurikin näin. Ja olen koukussa. Mikä on erittäin huono asia, mutta mä suojelisin mun lastani kaikin keinoin! Olen puhunut mun mieheni kanssa asiasta, että mä en aijo olla se vanhempi joka altistaa oman lapsen tupakalla ja myöskään minun mieheni ei saa olla se. Mä voin pilata oman elämäni, mutta mä en halua pilata omaa jälkikasvua silloin kun sen aika on. Tietenkään nuorta/lasta ei voi suojella loputtomiin, mutta mä en halua olla se syy siihen kapinoimiseen taikka pahoihin tapoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun kommentti on täyttä asiaa ja oon sun kanssa täysin samaa mieltä! :)

   Poista
 2. En ymmärrä kyl tollasta kiihkoilemista. Maistoit kerran tupakkaa, pelkäsit et sut heitetään kotoa pihalle, ja oli pakko tehdä asiasta kauhee numero ja tunnustaa vanhemmille. Miksi? Eiköhän suurin osa ihmisistä oo kuitenkin juonut ja polttanut tai ainakin kokeillut tupakkaa alaikäisenä, ehkä juuri siksi että se on kiellettyä, mut ei suurimmasta osasta kuitenkaan oo mitään laitapuolen kulkijoita tullut. Ihan rauha nyt vaan. :D Kenenkään ei tietenkään tartte juoda tai pollttaa mut ei se ihmisestä nyt musta pahaa tee, kunhan nyt ei kännissä saa mitään raivareita. Jokainen saa tehdä niinkuin tahtoo, terveysintoilla, jos tahtoo, mut ei sitä tartte muille tyrkyttää, ja kuitenki me kaikki voidaan kuolla koska tahansa liikenneonnettomuudessa, eikä siinä kysellä, et millaiset elämäntavat sulla on ollu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkien näkemyksiä ei tarvitse ymmärtää ja on hienoa, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja oikeus tuoda sitä julki. :) Korostan sitä, että jokainen on vastuussa omasta itsestään ja jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee, oli kyse terveydestä tai muista elämän valinnoista. Olen kyllä rauhallinen, kiitos kysymästä. ;)

   Tarkennan, että en ole missään vaiheessa tuonut julki sitä, että alaikäisenä päihteitä käyttävät ihmiset olisivat jotenkin pahempia ihmisiä. Perustan kantani lakiin ja siihen, että alaikäisenä eikä välttämättä vanhempanakaan ihminen ei välttämättä tule ajatelleeksi sitä, että millaisia haittoja päihteet tulevat tekemään terveydelle tulevaisuudessa. Siinä olet kyllä oikeassa, että meistä jokainen voi kuolla ihan minä hetkenä tahansa ja missä tilanteessa tahansa eikä sillä ole elämäntavoilla mitään tekemistä.

   Syy miksi tein "ison numeron" siitä, että maistoin tupakkaa kerran ja kerroin siitä vanhemmilleni on täysin yksinkertainen. Vanhempani ovat toivoneet, että en koskisi ikinä tupakkaan, koska minulla on normaalia huonommat keuhkot, jolloin tupakointi on erittäin haitallista. Halusin olla vanhemmilleni rehellinen ja "tunnustaa" teon, koska tunsin itse siitä huonoa omatuntoa. Tilanteessa kävin mielessäni kaikki kauhuskenaariot siitä, mitä tunnustamisen jälkeen tapahtuisi ja yksi peloista oli tosiaan se, että menettäisin luottamuksen vanhempiini ja lentäisin pois kotoa. Toki se pelko oli ylimitoitettu, mutta kotona-asuvalle ihmiselle täysin mahdollinen. :)

   Saatan olla joidenkin mielestä vanhanaikainen, koska en katso hyvällä tätä asiaa, mutta joku toinen taas on sallivampi mielipiteiltään. Ilmeisesti osuin aiheellani hyvään saumaan, koska se herättää tunteita niin puolesta kuin vastaan! :)

   Oikein hyvää syksyä sulle!

   Poista

Hyväksyn ja julkaisen kaikki kommentit, jotka koen asiallisiksi. Jos en julkaise kommenttiasi, sille on varmasti hyvä syy. Kommenttisi tulee näkyviin hyväksynnän jälkeen. Vastaan jokaiseen hyväksymääni kommenttiin.

Kiitos kommentistasi, arvostan jokaista kommenttia! <3