28. tammikuuta 2013

FAST & BEAUTIFUL

"Kauneus on katsojan silmässä" tai ainakin niin sanotaan. Kauneutta voi olla monenlaista, sekä sisäistä että ulkoista. Ulkoinen kauneus voi olla esimerkiksi ihmisen näyttävä ulkonäkö. Sisäistä kauneutta on mielestäni myös olemassa, joka voi olla esimerkiksi ihmisen sydämellisyys ja empaattisuus.

Jokaisella ihmisillä on varmasti kauneusihanteita, jotka ovat puhtaasti mielipideasioita. Yleisten stereotypioiden mukaan naisten ja miesten pitäisi olla tietynnäköisiä, ainakin median mukaan. Mediassa luodaan usein sellaista mielikuvaa, että naisten "pitäisi olla" pitkiä, hoikkia, omata isot tissit ja näyttävästi meikattuja. Useimmiten ihaillaan esimerkiksi malleja ja näyttelijöitä. Samaten stereotypioiden mukaan miesten "pitäisi olla" esimerkiksi komeita ja lihaksikkaita. Julkisuuden henkilöt, esimerkiksi näyttelijät ja laulajat, voivat olla ihailtuja. Tiedän esimerkkien olevan erittäin kärjistettyjä, mutta ihan tarkoituksella.

Kauneus on jokin sellainen piirre tai ominaisuus, joka miellyttää omaa silmää tai toisaalta jokin saavuttamaton asia, jota itsellä ei välttämättä ole. Yleisen stereotypian mukaan pitkiä ihmisiä pidetään kauniina ja toivottuina piirteinä ihmisillä. Kauneuden toinen ääripää eli rumuus on piirre, joka useimmiten ei miellytä omaa silmää tai vaihtoehtoisesti sitä ei toivota itsellä olevan. Itse olen saanut kuulla moneen otteeseen, että lyhyyttä pidetään rumana ja ei-toivuttuna piirteenä ihmisellä. 


Tiivistän edellisen kahteen kysymykseen: 

Onko kauniita tai rumia ihmisiä olemassa? 
Onko pituus ihailtavaa tai lyhyys epämiellyttävää?


Nuorten keskustelupalstoilla on monesti pistetty pystyyn keskusteluja siitä, jossa pohditaan, onko jokin piirre ihmisissä kaunista vai ei. Se on mielestäni ihan luonnollista mielipiteiden vaihtoa siihen asti, kunnes jotain piirrettä aletaan haukkua koko joukon voimin. Erityisen turhaa on vääntää kättä sellaisista piirteistä, joille ihminen itse ei ole voinut mitään. Otetaan nyt esimerkiksi tämä pituuskeskustelu, jossa asetetaan ääripäihin pitkät ja lyhyet ihmiset. Tästä asiasta on mielipiteitä yhtä paljon kuin maailmassa on ihmisiä, mutta silti ei varmaankaan ole kivaa lukea "lyhyys on rumaa" tai "pitkät ihmiset ovat hirveän näköisiä" -keskusteluja. Pituudelle ihminen ei voi mitään ja kummankin ääripään edustajissa on varmasti sellaisia, joita nämä keskustelut loukkaavat. Toki muistetaan, että nämäkin ovat mielipideasioita. Ihmettelen silti, onko mitään järkeä tuollaisissa keskusteluissa on, jos asialle ei voi mitään.

Itselläni on ollut lähestulkoon koko elämäni aikana komplekseja ulkonäöstäni. Olen pitänyt itseäni rumana ja epäviehättävänä juuri siksi, kun mulle on tätä pituutta suotu näin "ihanan paljon" eli alitan puoltoista metriä hienosti. "Voi kun sä oot pieni" -kommentia olen kuullut usein, johon olen vastannut, että ei tämä pienuus mun mielestä mitään ihanaa ole. Housujen lahkeiden lyhentäminen on liiankin tuttua ja muutenkin vaatteet on tehty tuplasti pidemmille kuin itse olen. Sitten kun pitääkin omistaa vielä näin pienet tissit, niin yhdistelmä on fantastinen tai sitten ei. Olen kyllä aina heittänyt huumoriksi tämän pituuteni ja todennut, että jonkun pitää hoitaa tätä lyhyen ihmisen virkaa ja se osui nyt mulle. Heikkoina hetkinä kärsin lyhyydestäni ja mietin, että tekisin mitä vain, jos voisin olla pidempi. Ehkä hieman liiankin pinnallista kuluttaa energiaa tuollaisten asioiden miettimiseen. Ja itse tiedostan sen, että tästä maailmasta todellakin löytyy mua kauniimpia ja viehättävämpiä ihmisiä. Sille ei vaan voi mitään ja se pitää kestää, hyväksyä omat heikkoudet ja vahvuudet ja jatkaa elämää.

Olen aina ajatellut siten, että jokainen on kaunis omalla tavallaan ja jokaisesta ihmisestä löytyy se ihailtava piirre, joka on verrattavissa kauneuteen. Se piirre löytyy joko sisäiseltä tai ulkoiselta puolelta. Empaattisuus ja kuvainnollisesti suuri sydän on yhtä kaunista kuin näyttävä ulkonäkökin.

Kaunis voi olla ilman joka tammikuussa vellovaa laihdutus- ja dieettivillitystä, joka iskee joka vuosi samaan aikaan kuin alennusmyynnit. Kaunis voi olla, kun muistaa syödä säännöllisesti ja oikein sekä pitää huolta riittävästä unen saannista jaelämäntavoistaan. Kauneuteen ei tarvita kirurgin veistä eikä sen takia tarvitsisi ajautua syömishiäiriön partaalle, joka on huolestuttava ilmiö nykyään. 

Kauneus lähtee omasta itsestään, siitä että uskoo itseensä jaomiin vahvuuksiinsa. Jos haluaa valloittaa muiden sydämet juuri niillä hyvillä puolillaan, vaikka sillä empatiakyvyllä ja itsevarmuudellaan, niin silloin on kaunis, vaikka peilissä näkyisi mitä tahansa. 

Mitä sun mielestä kauneus on?
Millainen on sun mielestä kaunis ihminen?

2 kommenttia:

 1. Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tosi kiva juttu, kun pidit tästä! :)

   Teksti on paranneltu versio mun pitämästä vakuuttavasta puheesta koulussa puheviestinnän tunnilla. Puhe sisälsi lyhennettynä versiona kaiken tuon saman, mutta tekstiin ajattelin lisätä vähän enemmän tarttumapintaa ja kertoa lisää omia kokemuksia tästä aiheesta. :)

   Poista

Hyväksyn ja julkaisen kaikki kommentit, jotka koen asiallisiksi. Jos en julkaise kommenttiasi, sille on varmasti hyvä syy. Kommenttisi tulee näkyviin hyväksynnän jälkeen. Vastaan jokaiseen hyväksymääni kommenttiin.

Kiitos kommentistasi, arvostan jokaista kommenttia! <3